пʼятниця, 9 жовтня 2015 р.

Вирощування капусти броколі

Капуста брокколі зовні не дуже відрізняється від цвітної капусти. У такій капусті можна знайти велику кількість вітамінів. Коли у вашому раціоні з'явиться брокколі, ви назавжди можете забути про такі захворювання як атеросклероз і недоброякісна пухлина. Цей овоч продається в магазині або супермаркеті у будь-якому потрібному вам вигляді. Однак капуста, вирощена на дачі, буде смачніше і чистіше.

Капуста брокколі: сорти і види

Брокколі являє собою щільну темно-зелену головку, яка складається з декількох конусів. Варто зауважити, що на сьогоднішній день для посадки використовують кілька видів капусти броколі: звичайну та італійську (спаржеву). Перший вид представлений у вигляді качана на щільному стеблі, який складається з пучків суцвіть. Другий вид складається з безлічі пагонів. Кожне стебло має невелике за розміром зелене суцвіття. Капусту брокколі ділять на три сорти: ранньостиглі, середньостиглі та пізньостиглі. Такий сорт брокколі як «Вітамінна» має невеликі розміри і щільний зелений качан. «Вярус» утворює сіро-зелений конус і відрізняється від інших сортів приємним смаком. Сорт «Грін Спроутінг» утворює щільну головку. Сорт «Команчі» має відмінну стійкість до перепадів температури. Сорт «Лінда» може дати 6 додаткових головок.
До середньостиглих сортів брокколі варто віднести «Атлантік». Цей сорт відрізняється довгим стеблом, великими листками і потужною голівкою. «Балбоа» має світлий качан і відмінний смак. У сорту «Гном» зелена голівка з сіруватим відтінком. З такого сорту як «Грін Фаворит» ви можете зібрати не один урожай.
Більш пізній сорт «Лакі» відрізняється від інших сортів ніжним смаком. «Маратон» має щільний зелений конус і високо розташоване листя.

Вирощування брокколі: основні моменти

Капуста брокколі вимагає рясного поливу, вона добре адаптована до перепадів температури. Такий овоч як брокколі не потребує додаткового затінку і її вирощують навіть у домашніх умовах. Вона добре переносить навіть заморозки. 16-20°С — це ідеальна температура для вирощування капусти броколі. Після зрізання основної частини капусти не поспішайте викопувати решту. Пагони дадуть новий урожай.
Брокколі схильна до навали гусениць, тому якщо ви не хочете прибирати їх з листя самостійно — накрийте головки лутрасилом.
Не висаджуйте розсаду в ґрунт, у який раніше росли хрестоцвіті культури і вчасно викорчовуйте бур'яни. Добрим ґрунтом для посадки вважається той, у якому були посаджені такі культури як морква або картопля. Цей овоч віддає перевагу нейтральному, а також слаболужному ґрунту.

Вирощування брокколі у відкритому ґрунті

Існує кілька варіантів вирощування брокколі. Одні любителі-садівники удобрюють ґрунт восени. В основному використовуються розчини калію і суміші суперфосфату. Інші дачники підгодовують брокколі під час основного зростання. Для посадки слід вибрати післяобідній час. Лунки слід робити глибокі, на відстані біля 40 см. Міжрядна відстань повинна досягати півметра. Якщо ґрунт для капусти не був удобрений, зробіть це перед висадкою за допомогою зольного розчину, а також додайте компост і доломітове борошно. Після того, як ви висадили капусту в ґрунт, додайте до лунки землю. Коли рослина прийметься, вам слід додавати землю в лунку під час росту. Якщо ви не хочете, щоб комахи пошкодили молоді рослини, накрийте капусту брокколі тонкою тканиною або застосуйте склад «Іскра». Але цю процедуру слід робити до появи суцвіть у капусти. Після підійде лише зольна пудра. Брокколі слід рясно поливати, по кілька разів на день після заходу сонця.

Капуста брокколі: вирощування з насіння на дачі

Ви можете також виростити капусту з добірного насіння. Для початку вибирають великі насіннини, без видимих ​​дефектів. Далі їх треба занурити в мінеральний розчин приблизно на годину і потім підсушити. Для посадки брокколі підійдуть такі місяці як квітень і травень. Вам не варто боятися заморозків, оскільки брокколі добре їх переносить.
Насіння капусти слід висаджувати на глибину близько 1 см у вологий ґрунт на відстані до 50 см. Через деякий час у розсади повинні розпуститися листочки. Коли їх буде близько 5–6 штук, ви сміливо можете висаджувати капусту брокколі в ґрунт. Брокколі удобрюють за допомогою розчинів, до складу яких входять бор і молібден. Якщо ви віддаєте перевагу більш пізньому врожаю, вам слід посадити насіння у грунт на початку травня.

Поділитися та зберегти