четвер, 8 жовтня 2015 р.

Вирощування імбиру в домашніх умовах

Імбир — кореневищна рослина, яка походить з тропіків Південно-Східної Азії, зовні нагадує траву. Всім він знайомий з японської кухні, в першу чергу завдяки суші, але це ще і лікарська рослина, і декоративна. Вирощувати його вдома цілком реально — це робиться просто в горщику, і корінь (найцінніша частина) такого імбиру може досягати метрової довжини. Навіть цвітіння цієї рослини цілком реальне в домашніх умовах, хоча це і велика рідкість.

Імбир: вирощування і догляд за рослиною

Щоб вирощувати імбир вдома як однорічну рослину і забезпечити йому догляд, потрібен лише шматочок його кореня з живими бруньками (це схоже на посадку звичайної картоплі). Якщо корінь дуже сухий, його треба трохи потримати у воді й на сонячному світлі. Висаджується імбир у глибокий (або високий) горщик, заповнений найякіснішим ґрунтом для овочів, ранньою весною і бруньками вгору. Закопується корінь зовсім неглибоко, бруньки лише трохи присипаються ґрунтом.
Як добрива можна і потрібно використовувати будь-які багаті на фосфор добрива для коренеплодів. Поливається рослина дуже помірно, з дренажем ґрунту. Удобрюється до кінця літа імбир звичайним загальним добривом раз на кілька тижнів, тримається на світлі, але не під прямими сонячними променями. Поливати (а краще обприскувати) рясно варто лише під час спеки, а в помірну температуру і полив повинен бути щадним, щоб в жодному разі не допустити загнивання кореня. Від вітру рослину теж варто берегти. Найкраще місце для горщика з рослиною — балкон, лоджія, теплиця та ін.
Восени полив рослини зменшують, що стимулює корінь розвиватися і рости, і коли листя зів'януть, — він готовий, його можна виймати. Якщо хочеться вирощувати імбир як декоративну рослину, то корінь треба садити в невеликий горщик і не викопувати його на зиму — ось і вся різниця. Так рослина перезимує і наступного року відновить своє зростання.

Вирощування імбиру на дачі

Вирощування імбиру на дачі здійснюється практично так само, як і в квартирних умовах. Корінь попередньо підготовляють так само, в горщику, а вже пророслий, приблизно в березні, можна пересадити на грядку. Основні правила для його вирощування в природному ґрунті такі ж — рослину потрібно захищати від прямих сонячних променів, не допускати пересихання ґрунту і листя та захищати від вітру й занадто великої кількості води. Удобрюється імбир в дачних умовах органічними і калійними добривами.
Викопуються коріння в кінці вересня, зберігати їх можна у сухому місці або холодильнику. Свіже листя і стебла імбиру також можна вживати в їжу, зазвичай їх обрізають зі зростанням рослини влітку. Але найцінніше там — корінь, причому в дачних умовах він може вирости більшим, ніж у горщику.

Умови вирощування імбиру

Умови для вирощування імбиру повною мірою є в наших широтах, бо хоч це і тропічна рослина, йому не треба нічого особливого. Потрібно лише забезпечити рослині захист від усього, що для неї шкідливо — від сильного вітру, прямих сонячних променів, посухи або занадто мокрого ґрунту. Ідеальні умови для вирощування імбиру будуть у теплиці (так зазвичай імбир і вирощується). Ґрунт повинен бути добре удобреним, не сильно вологим і не надмірно сухим.
Восени поливати рослину потрібно менше, тоді її корінь буде активно рости вглиб, добуваючи вологу і цінні мікроелементи з ґрунту. Не в тепличних умовах рослину легко знищити — кілька днів річного палючого сонця або проливних травневих гроз цілком можуть це зробити. Тому полив імбиру не можна довіряти природі і потрібно стежити за станом листя та стебел.

Поділитися та зберегти