пʼятниця, 9 жовтня 2015 р.

Посадка троянд

Перш ніж посадити троянди, необхідно врахувати, що троянда — рослина багаторічна, яка буде рости на одному місці 10–15 і більше років. Рослина світло– і теплолюбна та вибаглива до родючості ґрунтів.

Ґрунти для посадки троянд

Троянди добре ростуть у легких, пухких, повітроємних і при цьому добре забезпечених вологою ґрунтах. Найбільш прийнятні для троянд ґрунти зі слабокислою або нейтральною реакцією ґрунтового розчину, суглинки або небагаті на гумус чорноземи. Важкі глинисті, перезволожені болотні, а також піщані грунти не придатні для вирощування троянд. Перед посадкою троянд такий ґрунт необхідно додатково підготувати, додати до глинистих ґрунтів пісок, а до піщаних — глину. Покращує фізичні властивості грунтів і торф, який можна вносити в пропорціях 1:3.

Приготування посадкових ям для висаджування троянд

Після того як ділянка готова, необхідно підготувати посадкові ями. Тут необхідно враховувати, що троянди утворюють розвинену кореневу систему, їх коріння проникає глибоко у ґрунт, тому яму копають глибиною і шириною 40–50 см. Ширина міжрядь для висаджування чайно-гібридних, Флорібуда, грунтопокривних троянд становить 60–70 см. Паркові, кучеряві , штамбові троянди висаджують на відстані від 70 до 200 см відповідно до умов, що склалися на ділянці.

Строки та пори року для посадки троянд

Строки посадки троянди можуть бути різними, залежно від кліматичної зони, а також від погодних умов та пір року. Троянди із закритою кореневою системою в контейнерах можна висаджувати протягом усього вегетаційного періоду, від ранньої весни до пізньої осені. Троянди з відкритою кореневою системою краще висаджувати навесні, коли ґрунт прогріється до температури +8–10 С. У таких умовах відбувається активний ріст кореневої системи і до наступу більш високих температур (+20°С і вище), троянди вже формують кореневу систему, здатну забезпечити зростання молодих пагонів вологою і поживними речовинами.

Підготовка посадкового матеріалу для висаджування троянд

Перед посадкою коріння троянд вкорочують до 15 см, вирізують або вкорочують пошкоджені корені. На кущі достатньо залишити три найсильніших пагони, інші видаляють, при цьому їх укорочують, залишаючи на кожному по 2–3 бруньки. Зрізи замазують садовим варом.

Поділитися та зберегти