пʼятниця, 2 жовтня 2015 р.

Вирощування цвітної капусти

За своєю агротехнікою цвітна капуста схожа на ранню білокачанну, але більш вимоглива до умов зростання, потребує ретельного дотримання всіх агротехнічних прийомів. Будь-які відхилення різко знижують якість товарної продукції.

Умови вирощування цвітної капусти

Для вирощування цвітної капусти найбільш підходить температура від +15°С до + 18°С. Тривала дія низьких температур призводить до формування дрібних несмачних головок. Загартована розсада здатна витримати заморозки до -5°С, у дорослих екземплярів продуктивні органи пошкоджуються при -2–3°С, у пізніх сортів — при -5°С. Підвищена температура також пригнічує розвиток рослин. При +25°С і вище, особливо в поєднанні з низькою вологістю, зростання головок призупиняється, вони стають пухкими.
Рослина світлолюбна, висаджується на сонячних, закритих від холодних вітрів ділянках; при загущених або затінених посадках витягується, більше піддається хворобам.
При довгому світловому дні головки утворюються раніше, але швидше розпадаються на квітучі пагони, при короткому виростають більш щільними і великими, але формуються пізніше.
Культура добре розвивається на багатих перегноєм, пухких ґрунтах з нейтральною або слабокислою реакцією. При необхідності ділянку під посадку з осені вапнують. Навесні вносять органічні добрива; їх перевагою є наявність таких мікроелементів, як бор, молібден, мідь, до нестачі яких чутливі рослини. При використанні мінеральних добрив мікроелементи при необхідності вносяться додатково.

Вирощування розсади цвітної капусти

Посадку цвітної капусти здійснюють розсадою. Посів роблять кілька разів з інтервалом в 10–14 днів. Для раннього споживання насіння висівають у теплицях, що обігріваються або під плівкові укриття в середині березня, в ґрунт висаджують в перших числах травня. Для літнього використання посів роблять у ґрунт в середині травня, для пізнього — з кінця червня до початку липня, потім 30–35 денну розсаду висаджують на постійне місце.
Для цвітної капусти вирощування розсади має багато спільного з білокачанною. Насіння сіють на відстані 10 мм, між рядками залишають 30 мм, закладають на глибину 5–7 мм. Грунт рясно поливають і мульчують сухим піском. Насіння проростає при температурі +20–25°С, після чого, щоб розсада не витягувалася, сходи тиждень витримують при +10°С, потім підвищують до +17–18°С вдень та +9°С вночі. Температура вище +20°С несприятлива для подальшого формування головок.
Через 10 днів сходи пікірують, заглиблюючи до сім'ядоль, надалі регулярно поливають. Нестача вологи в цей період призводить до зниження якості майбутніх головок, але і надлишок шкідливий — викликає захворювання «чорна ніжка».
Для стимулювання росту проводять кілька підгодівель, першу — через тиждень після пікірування, другу — у фазі 4 листків. Підживлюють азотними або комплексними мінеральними добривами. Потім через 10 днів проводять підживлення з мікроелементами (борною кислотою, мідним купоросом, сульфатом марганцю). Особливістю цвітної капусти є висока потреба розсади в молібдені і борі, тому при наявності 2-3 листків рекомендують провести позакореневе підживлення молібденовим амонієм і борною кислотою.
Перед висадкою у ґрунт молоді рослини кілька днів загартовують, при низьких температурах посадку відкладають для запобігання цвітушності. Висаджують за схемою 50х25 см.

Догляд за цвітною капустою, прибирання та зберігання врожаю

Подальший догляд за цвітною капустою полягає у своєчасному поливу, прополці, розпушування і підгодівлі.
Ґрунт під рослинами повинен бути вологим, особливо відразу після посадки і в момент формування головок. Нестача вологи в цей період в подальшому призводить до погіршення якості продукції і зменшення врожаю.
За сезон капусту підгодовують 1–3 рази, використовуючи органічні та мінеральні добрива. Щоб попередити накопичення нітратів, після утворення головки підгодівлі припиняють.
Рослини підгортають через 20 днів після висадки у ґрунт, потім ще раз через 10 днів. Через поверхневе розташування коренів рекомендують замість підгортання проводити підсипку землі до стебел.
Для збереження білого кольору головки, що формуються, затіняють від сонячних променів, надламуючи або просто пов'язуючи верхні листи.
Жнива роблять вибірково, за ступінню дозрівання, в 2–3 терміни, зрізуючи головки разом з 3–4 розетковими листками.
Для зберігання цвітну капусту укладають у ящики, накривають поліетиленом і розміщують в холодному приміщенні з температурою від 0°С до 0,5°С і вологістю 90–95%. У таких умовах продукція зберігає товарний вигляд до 2–3 місяців.

Поділитися та зберегти