четвер, 15 жовтня 2015 р.

Приготування та зберігання сушених яблук

Оскільки свіжі яблука сьогодні доступні протягом року, сушені зазвичай ігнорують. І дарма, адже більшість поживних речовин в них зберігається і після зневоднення та висушування.
У цій статті йдеться про способи приготування і зберігання сушених яблук, а також про їхню користь та шкоду.

Приготування сушених яблук

Для того, щоб одержати якісні та смачні сушені яблука, зазвичай відбираються кислі або кисло-солодкі сорти яблук.
Приготування сушених яблук зручніше розділити на декілька етапів.
Перший етап — миємо, чистимо, ріжемо на дольки.
Другий етап — розкладаємо на дека.
Третій етап — сушимо в духовці. Режим: 70-80°С, ввімкнений вентилятор і злегка прочинені дверцята. 15–20 хвилин сушимо, потім вимикаємо духовку і через хвилин 30 витягуємо деко. За день процедуру можна повторити кілька разів. Висушити повністю яблука вдасться за пару днів, за 5–6 прийомів нагріву в духовці. Як варіант, підійде аерогриль. Але в цьому випадку не вийде за раз висушити піввідра яблук.

Зберігання сушених яблук

Сушені яблука, як і всі сухофрукти, не люблять вогкості. До того ж у них може завестися фруктова міль або інші шкідники. Оптимальна температура для зберігання — 10°С або трохи більше. Якщо запаси невеликі, то будь-які сухофрукти можна тримати у закритій скляній тарі в холодильнику. І бажано періодично переглядати запаси, чи вони не відсиріли та чи не завелись в них шкідники.

Користь від сушених яблук

При сушінні зменшується кількість вітаміну С, але інші вітаміни групи В, вітамін А, РР зберігаються у значній кількості. Але головна цінність і користь сушених яблук у вмісті мікро- і макроелементів, причому в дуже добре засвоюваній формі. Рекордсменами є залізо і магній.
Ще однією корисною особливістю сушених яблук є їх добра переносимість людьми з проблемами шлунково-кишкового тракту. На відміну від свіжих яблук, сушені не викликають підвищеного газовиділення та інших неприємних проблем. Це це стосується й печених яблук.
Також сушені яблука здатні надовго втамувати голод.

Шкода від сушених яблук

Відразу можна відкинути міф про шкоду яблук і сушених зокрема. Лише при цукровому діабеті або ожирінні вживання сушених яблук може негативно позначитися на здоров'ї людини. Тому якщо існує така проблема, краще вживати ці сухофрукти з обережністю.

Поділитися та зберегти